Aż zatarłam ręce z wrażenia, kiedy Paw przyniósł do domu specjalne wydanie La cucina Italiana! 140 słodkich przepisów do wypróbowania - w sam raz na karnawał. Na początek sernik po włosku na bazie ricotty i mascarpone. Tak dobry, że z dumą i wielką radością dziś Wam prezentuję.
Potrzeba:
250 g ricotty
150 g mascarpone
125 g herbatników
125 g herbatników digestive
90 g masła
60 g kaszki kukurydzianej (nie miałam, zastąpiłam mąką kukurydzianą)
25 g podprażonych orzechów ( ja nie miałam)
170gcukru
3 żółtka
3 żółtka
2 jajka
Rozbijamy w drobny mak ciasteczka i łączymy z masłem. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Potem dno i boki wylepiamy ciasteczkową masą (zostawiamy trochę do posypania po wierzchu).
W osobnej misie miksujemy na gładką masę mascarpone, ricottę, cukier, jajka i kaszkę.
Kiedy masa będzie jednolita wylewamy ją na ciasteczkowy spód, wierzch delikatnie posypujemy tym co zostało z herbatniczków. Wkładamy do pieca nagrzanego do 185 stopni na godzinę. W połowie tego czasu przykrywamy ciasto zwilżonym papierem do pieczenia.
DELICJE!
ŻÓŁTKO to po włosku TUORLO
jak ty to robisz że wciąż coś pichcisz, więc pewnie i jesz, a masz figurę modelki? ;)
OdpowiedzUsuńGotuje świetnie :), figurę ma modelki, jednak tak uważam Ty i ja, Ona już nie. Kobiety ... niektóre tak mają :). Pzdr
OdpowiedzUsuńO kurcze niestety wygląda kusząco :(
OdpowiedzUsuńPiotrek
a ile cukru mam ochotę wykonać
OdpowiedzUsuńMirka
Racja! już poprawiłam!:)
OdpowiedzUsuń