Dziś prezentuję Wam warzywo, które znajdziemy teraz na włoskich straganach. Nie wiem czy w Polsce lub innych krajach też występuje, jeśli nie - potraktujcie to jako ciekawostkę. Barba di frate po polsku znaczy nic innego jak broda zakonnika:)
To zielenina, która z wyglądu przypomina trochę trawę, trochę wodorosty. Źdźbła są zielone i twardawe. Barbę przygotowuje się na różne sposoby - może być daniem sama w sobie, a może być dodatkiem do pasty, mięsa czy ziemniaków.
Ja na początek wybrałam przepis podstawowy, najprostszy i chyba najbardziej popularny.
Potrzebne będą:
Pęczek barba di frate
oliwa,
sól,
ząbek czosnku.
Źdźbła zieleniny oczyszczamy, oddzielając od korzonków i gotujemy około 10 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i obrumieniamy na niej czosnek. Na tak aromatyzowaną oliwę wrzucamy odcedzoną brodę zakonnika i kilka minut jeszcze podsmażamy. Gotowe! Oto i cała filozofia.
Jeśli zapytacie mnie o smak - hmmm - nie wiem jak odpowiem... zielony? zieleninowy? szpinakowy? Będąc wiosną w Italii sami spróbujcie i oceńcie:)
Przygotowana według tego przepisu barba, towarzyszy często młodym ziemniakom.
BABKA PIERZASTA , MINUTINA( Plantago coronopus )
OdpowiedzUsuńW Polsce objęta jest ścisłą ochroną gatunkową. Jest związana z siedliskami głównie nadmorskich słonaw, istniejących dzięki długiemu oddziaływaniu wód słonawych. W Polsce obecnie jedynym miejscem gdzie występuje jest Kępa Karsiborska.
Zaczerpnięte z :
http://www.ogrodwgumowie.pl/ezielnik/babka-pierzasta-minutina/
C-ó
Oooo! Dziękuję, bardzo ciekawe! Nie przypuszczałam, że występuje w pl.
UsuńAle mi narobiłaś apetytu od rana. Ide zrobić aglio e olio ... Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń