VERTICAL

wtorek, 5 maja 2015

Barba di frate


Dziś prezentuję Wam warzywo, które znajdziemy teraz na włoskich straganach. Nie wiem czy w Polsce lub innych krajach też występuje, jeśli nie - potraktujcie to jako ciekawostkę. Barba di frate po polsku znaczy nic innego jak broda zakonnika:)
To zielenina, która z wyglądu przypomina trochę trawę, trochę wodorosty. Źdźbła są zielone i twardawe. Barbę przygotowuje się na różne sposoby - może być daniem sama w sobie, a może być dodatkiem do pasty, mięsa czy ziemniaków. 
Ja na początek wybrałam przepis podstawowy, najprostszy i chyba najbardziej popularny. 

Potrzebne będą:
Pęczek barba di frate
oliwa, 
sól, 
ząbek czosnku.



Źdźbła zieleniny oczyszczamy, oddzielając od korzonków i gotujemy około 10 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i obrumieniamy na niej  czosnek. Na tak aromatyzowaną oliwę wrzucamy odcedzoną brodę zakonnika i kilka minut jeszcze podsmażamy. Gotowe! Oto i cała filozofia. 
Jeśli zapytacie mnie o smak - hmmm - nie wiem jak odpowiem... zielony? zieleninowy? szpinakowy? Będąc wiosną w Italii sami spróbujcie i oceńcie:) 
Przygotowana według tego przepisu barba, towarzyszy często młodym ziemniakom. 
Smacznego!


3 komentarze:

  1. BABKA PIERZASTA , MINUTINA( Plantago coronopus )
    W Polsce objęta jest ścisłą ochroną gatunkową. Jest związana z siedliskami głównie nadmorskich słonaw, istniejących dzięki długiemu oddziaływaniu wód słonawych. W Polsce obecnie jedynym miejscem gdzie występuje jest Kępa Karsiborska.
    Zaczerpnięte z :
    http://www.ogrodwgumowie.pl/ezielnik/babka-pierzasta-minutina/
    C-ó

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo! Dziękuję, bardzo ciekawe! Nie przypuszczałam, że występuje w pl.

      Usuń
  2. Ale mi narobiłaś apetytu od rana. Ide zrobić aglio e olio ... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.