Witajcie w Nowym Roku!
Pewnie na dobry początek powinnam podzielić się z Wami nowym przepisem na soczewicę, jednak postanowiłam zacząć ten rok w Kuchni Kamiennego Domu na słodko. Uraczyłam dziś chłopców gruszkowym ciastem z ricottą i kawałkami czekolady. Zapraszam więc i Was, częstujcie się przepisem:
około pół kilograma gruszek ( u mnie jak zawsze na oko - tak jak na zdjęciu 4 małe)
350 g ricotty
170 g cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
3 jajka
gorzka czekolada ( tyle ile chcecie:)
cytryna
Obrane gruszki kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Ricottę ucieramy z cukrem, potem dodajemy wanilię i dalej ubijając wbijamy po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia. Mieszamy delikatnie najlepiej trewnianą łyżką. Następnie dodajemy czekoladę (albo gotowe groszki albo kilka rozdropnionych kostek) i gruszki. Jeszcze raz mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, "do suchego patyczka".
Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Poezja! Szczęśliwego Nowego Roku prosto z Kuchni w Kamiennym Domu!
SOFFICE to znaczy MIĘKKI, PUSZYSTY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz