Mój krem ziemniaczano - porowy cieszył się wielkim powodzeniem zarówno wśród Czytelników jak i przy domowym stole. Często ostatnio serwowałam go domownikom i za każdym razem garnek czyszczony był do ostatka. Tym razem mam dla Was inną wersję tej samej zupy - brokułową!
Potrzebne są:
spory brokuł
spory por
około 5 większych ziemniaków
oliwa
bulion warzywny
do podania obrumieniony chleb, świeżo zmielony pieprz, parmezan
Wykonanie znów jest tak proste, że aż wstyd pisać! Obsmażamy po kolei na oliwie pokrojone dosyć drobno por i ziemniaki, a potem brokuły rozdrobnione na mniejsze cząstki. Przekładamy warzywa do większego gara, zalewamy bulionem tak by się przykryły. Nie za dużo, bo krem będzie za rzadki. Gotujemy do miękkości - około pół godziny, a następnie miksujemy. Podajemy z grzanką natartą czosnkiem, posypujemy parmezanem, pieprzem albo tak jak lubicie.
BROKUŁY to po włosku BROCCOLI (wym.brokkoli)
Sprawdzimy sprawdzimy :)
OdpowiedzUsuńPiotrek
No to sprawdzamy!
OdpowiedzUsuńZaraz zabieram się za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń