niedziela, 20 września 2015

Risotto z radicchio



Tak byłam zaabsorbowana gotowaniem z gośćmi, niespodziewanymi wizytami, że z tego wszystkiego sama zapomniałam zrobić zakupy na weekend. Niedziela. W lodówce ze świeżych rzeczy jedynie główka radicchio i parmezan. W koszyczku kilka szalotek. Ryż w spiżarce jest zawsze. Wniosek zatem prosty! Będzie risotto z czerwonym radicchio! 


Składniki: 
Mała główka czerwonego radicchio
2 szalotki, 
1,5 szklanki ryżu do risotto
1 litr bulionu warzywnego (około) 
pół kieliszka białego wytrawnego wina
łyżeczka masła
pół szklanki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
do dekoracji może być speckm, wystarczy plasterek obrumienić na suchej patelni


Siekamy drobno szalotkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy się obrumieni dodajemy ryż. Obsmażamy cały czas mieszając. Musi się zeszklić. Podlewamy winem, a gdy to wyparuje zaczynamy też podlewać rosołem. I jak przy każdym risotto. Chochelka bulionu, mieszamy ... chochelka bulionu, mieszamy ... Przed ostatnią chochelką dodajemy pokrojone raczej grubo radicchio. Kiedy już wchłonie się cały bulion, doprawiamy solą jeśli trzeba (u mnie nie było to konieczne), pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i starty parmezan, jeszcze raz mieszamy, gasimy gas i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Podajemy udekorowane startym parmezanem i plasterkiem uprażonego specku lub boczku wędzonego.


- Co dziś jemy? 
- Risotto z radicchio.
- Mmmm wygląda smacznie.
- Mam nadzieję, że i tak będzie smakowało. 
Szczerze mówiąc myślałam, że dzieci pokręcą nosem, ale wyszło tak dobre, że oblizywały się aż po uszy!

FRIGORIFERO to znaczy LODÓWKA:)

2 komentarze:

  1. Radicchio jest lekko gorzkawe, swietnie smakuje z ryzem, ja ostatnio robilam lasagne z radicchio, ser scamorza i beszamel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ze scamorzą świetnie się komponuje! Jadłam niedawno pizzę z takim zestawem! Była genialna!

      Usuń

Drukuj