niedziela, 29 listopada 2015

Fioletowe risotto


Już sam kolor sprawia, że nie można tego dania nie lubić! Risotto viola! A jeśli jeszcze powiem, że jest nieprzyzwoicie proste w wykonaniu, tanie, pożywne i wymaga raptem kilku składników? 
Już łatwiej się nie da, a efekt jest wspaniały!


Potrzebne są:
Pół niewielkiej główki czerwonej kapusty
około 300 g ryżu do risotto
1 szalotka, 
starty parmezan
sól, pieprz, oliwa


Posiekaną kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 - 40 minut. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę. Kiedy lekko się zezłoci, dodajemy ryż i również podsmażamy, mieszając, by nie przywarł. Jak już się zeszkli zaczynamy podlewać wodą z kapusty. 


Dodajemy do ryżu również ugotowaną kapustę i wciąż uzupełniamy kapuścianą wodę, aż ryż będzie ugotowany. Na koneic dosypujemy łyżkę parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, by risotto "odpoczęło". Podajemy udekorowane płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Buon appetito i buona domenica!


FIOLETOWE to po włosku VIOLA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj