piątek, 22 kwietnia 2016

Kakaowe ciasteczka z ricottą


Po pierwsze uwielbiam słodkości, niestety. Po drugie jestem czasem leniwa i nie lubię mieć góry naczyń do zmywania, dlatego zdarza mi się iść na łatwiznę. Po trzecie - jak wiecie ... mam słabość do ricotty!
Szukałam przepisu na coś słodkiego, szybkiego i łatwego i znalazłam! Ideał! Ciasteczka z ricotty, kakaowe, mięciutkie. W przygotowaniu tak łatwe, że możecie to zostawić dzieciom. 


Potrzeba:
130 g mąki
250 g ricotty
150 g cukru
vanillina 2 opakowania (w Polsce nigdy nie widziałam, więc można do zwykłego cukru zrobić domieszkę cukru waniliowego
20 g gorzkiego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia 


W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Ricottę rozrabiamy, tak żeby zrobiła się jednolita i kremowa i dodajemy do suchych składników. Mieszamy najpierw łyżką, a potem zagniatamy rękami. 
Odrywamy po kawałeczku i formujemy w dłoniach tak jak nam się podoba. U mnie jak widać coś niby precelki, inne skojarzenia zachowam dla siebie:) Dobrze jest mieć umączone dłonie, inaczej ciasto będzie się kleić.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na około 15 - 20 minut. Są tak pyszne, jak proste i szybkie w wykonaniu, a  sprzątania tyle co nic. Tomek ocenił - "to najlepsze ciasteczka jakie zrobiłaś", ale on lubi się powtarzać! Smacznego!

FORMARE to znaczy FORMOWAĆ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj