sobota, 30 kwietnia 2016

Makaron z porem i gorgonzolą


Danie obiadowe musi być proste, jego przygotowanie, nie może zająć dużo czasu i żaden inny kuchenny produkt, nie daje chyba tyle możliwości ile daje ich pasta! Dlatego tak uwielbiam wszelkie makarony. Mogę jeść je codziennie, na obiad i kolację i co ciekawe zawsze będę miała na talerzu coś nowego. Szczerze mówiąc trudno pasty nie kochać. Do przygotowania pysznego dania, potrzeba jedynie tyle czasu, ile zajmuje ugotowanie makaronu.


Oto moja propozycja jednego z ekspresowych obiadów. Minimum składników, maksimum smaku!

Potrzebne będą:
krótki makaron u mnie penne
1 średni por
kawałek słodkiej kremowej gorgonzoli (od Was zależy ile jej dodacie - kwestia gustu, u mnie była to gorgonzola kremowa z dodatkiem mascarpone)
oliwa, sól, pieprz  


Makaron gotujemy al dente. W między czasie kroimy w cienkie półplasterki por i podsmażamy na oliwie na wolnym ogniu, aż zmięknie. Podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu, tak by nie był suchy i na koniec dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę. Mieszamy energicznie by się rozpuściła i utworzyła kremowy sos. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody z makaronu. 

Odcedzamy makaron wykładamy do rondla z sosem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Z solą bądźcie ostrożni (gorgonzola jest już słona i słona też była woda z gotowania makaronu!).  
Łatwość wykonania, ekonomiczność i smak wprostproporcjonalne! 

POR to po włosku PORRO

3 komentarze:

  1. A jak gorgonzola dostępna nie jest słodka tylko słona (a o dodatku Mascarpone kremowości to już w ogóle zapomnij) to co mam zrobić Myślisz że wyjdzie ?
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie wyjdzie:) Dodaj jej mniej, żeby sos nie był zbyt ostry w smaku. albo zwyczajnie dodaj łyżkę mascarpone dla przełamania:)

      Usuń

Drukuj