niedziela, 26 czerwca 2016

Sałatka z młodych ziemniaków


Rozgrzewam znów Kuchnię w Kamiennym Domu. Choć "rozgrzewam" to tym razem słowo nieadekwatne, bo na początek po długiej ciszy i z racji panujących u nas prawdziwych upałów prezentuję Wam coś chłodnego. Chłodnego, prostego i pysznego. Sałatka z młodych ziemniaków z salsą majonezowo - jogurtową. 
Tak banalnie proste, że nawet zdjęć więcej nie dodaję, bo co tu można fotografować. Poza tym szybko na talerzu zostały jedynie resztki. 
Proporcje na oko, według gustu.

Potrzebne są: 
młode ziemniaki mniej więcej tej samej wielkości
majonez
jogurt naturalny
kapary
ogórki konserwowe (albo kiszone)

Ziemniaki gotujemy w koszulkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy w plasterki. Jogurt (mały kubeczek) mieszamy z majonezem (u mnie około 3 łyżki), dodajemy posiekane drobno kapary i ogórki, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i salsa gotowa. Wylewamy ją na rozsypane ziemniaki i możemy zajadać. Pyszna jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do grillowanych mięs.

MAJONEZ to po włosku MAIONESE 

1 komentarz:

  1. Ach, przypomina mi to sałatkę, jaką robiłam do piknikowego koszyka, kiedy moje dzieci były na etapie chodzenia i jeżdżenia ze mną na wycieczki krótsze i dalsze. O kaparach nie było mowy, ale były ziemniaczki, młoda cebulka, kiszone ogórki, mnóstwo zieleniny i taki sos jogurtowo-majonezowy. Mniam i wspomnienia piękne! Pozdrawiam. Hanka

    OdpowiedzUsuń

Drukuj