wtorek, 28 czerwca 2016

Torta salata z kwiatami cukinii



Dziś mam dla Was kolejne letnie danie. Lekkie, efektowne, idealne na przyjęcie w ogrodzie albo do piknikowego koszyka! Kolejna torta salata, jeszcze raz ricotta i bohaterowie sezonu - kwiaty cukinii!!! Każdego ranka zbieram je w moim skromnym ogródku.



Potrzebne są: 
okrągły płat ciasta francuskiego (pasta sfoglia)
2 - 3 młode cukinie
250 g ricotty
1 jajko
sól, pieprz, oliwa 
kilka kwiatów cukinii
1 świeża mozzarella
3 łyżki startego parmezanu


Płat ciasta rozwinąć na odpowiedniej formie, tak żeby brzegi wystawały poza nią. Jajko wymieszać z ricottą i parmezanem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Cukinie pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z serową masą. Całość wyłożyć na ciasto, wyrównać, na wierzchu ułożyć promieniście kwiaty cukinii i poszarpaną palcami mozzarellę. Zawinąć brzegi ciasta do środka, całość skropić delikatnie oliwą i na pół godziny wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni. 
Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i na ciepło i na zimno. Lato w pełni na talerzu!

KWIATY to po włosku FIORI



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj