poniedziałek, 4 lipca 2016

Cytrynowy kurczak z rukolą


Była pasta, była sałatka, była torta salata, a zatem dziś dla odmiany Kuchnia w Kamiennym Domu serwuje coś mięsnego - cytrynowy kurczak z rukolą. Danie bardzo letnie, pachnące, mocno cytrynowe! Wykonanie banalne, minimum składników, a efekt … wyśmienity!


Składniki:
Pierś z kurczaka
1 cytryna
mąka
sól
oliwa 
rukola


Kurczaka kroimy na drobne kawałki i zalewamy sokiem z cytryny, dodatkowo dodajemy jej startą skórkę. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by mięso było pokryte sokiem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. 


Po tym czasie wyjmujemy z zalewy, osuszamy, obtaczamy delikatnie w mące i solimy. Smażymy na oliwie aż się mięso zezłoci. Kiedy będzie gotowe, gasimy gaz i na patelnię dorzucamy rukolę, mieszamy aby złapała odrobinę cytrynowego smaku kurczaka i zaraz podajemy.   


A jutro zapraszam Was na coś bardzo słodkiego, bardzo kalorycznego i bardzo, bardzo pysznego!

PIERŚ KURCZAKA to po włosku PETTO DI POLLO 

3 komentarze:

  1. Proste a pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm - "na bank" spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadmiary rukoli w ogródku. Już zrobiłam INSALATA RUSSA w wersji z rukolą, CROSTINI różnego typu, gdzie tylko pasowało mi ją dodać, ale z kurczakiem jeszcze nie robiłam. Wiesz co? Chyba już wiem, jak ją spożytkuję. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj