czwartek, 15 września 2016

Duszona włoska kapusta z prosciutto


Zacznę od tego, że to nie moja wina, że zdjęcia tym razem są takie jakie są! Danie jest genialne, więc wierzcie mi na słowo, niestety foto tego nie oddaje, bo…

Zawsze jest tak, że kiedy w kuchni przygotowuję nowe danie, dokumentuję je w trakcie pracy, ale ze zdjęciem finałowym czekam do pierwszych komentarzy…
- Co to jest?
- Kapusta z prosciutto.
- Acha.
- I co? dobra?
- Mah… si…

***
Po trzech minutach i po wypaćkaniu talerzy. Ten sam stół, ci sami ludzie.
- Pyszna!!! Mogę sobie dołożyć!!
- Sai … e' buonissimo!
- A niech was! Teraz komentarze? Opóźniony zapłon? Stop z jedzeniem! Zdjęcia!!!
No i są takie jakie są. Kapusta, że palce lizać, a przepis tak banalny, że aż wstyd!


Potrzebne są:
1 średnia główka kapusty verza (po polsku "włoska kapusta")
15 dkg szynki dojrzewającej z tłuszczykiem
1 ząbek czosnku
pół kieliszka białego wina
szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz, oliwa 


Szynkę rozrywamy najlepiej palcami na drobniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie wraz z ząbkiem czosnku w całości.


W międzyczasie kroimy verzę na kawałki, tak jak na zdjęciu, nie na bardzo drobno! Wyrzucamy twarde cząstki, płuczemy, osuszamy i dodajemy do prosciutto. Chwilę podsmażamy wszystko razem, po czym podlewamy winem. Kiedy wino odparuje dolewamy bulion, zmniejszamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na około pół godziny. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną świeżej oliwy. Buon appetito!!!!
U nas na pewno pojawi się na stole wiele razy! 


DUSZONY to po włosku STUFATO

1 komentarz:

  1. No cóż to był przepis który sprawił, iż chomikowany od wakacji kawałek prosciuto został odpakowany. Było warto gotowaliśmy razem z Jaśkiem efekt był rewelacyjny. Pozdrowienia dla chłopaków i Mario

    OdpowiedzUsuń

Drukuj