czwartek, 20 lipca 2017

Spaghetti z suszonymi pomidorami, acciughe i tartą bułką.


Kulinarna wena ma się dobrze i dziś zapraszam Was na spaghetti z suszonymi pomidorami, acciughe, pecorino i tartą bułką. Spaghetti, a raczej w moim przypadki spaghettini, połączone z intensywnym smakiem suszonych pomidorów to się nie mogło ni udać!


Potrzebne są:
spaghetti albo spaghettini
5 filecików acciughe
pół słoika suszonych pomidorów
ząbek czosnku
odrobina natki pietruszki
pecorino (można zastąpić parmezanem)


Rozgrzewamy w rondlu oliwę i dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, po chwili dodajemy również acciughe i mieszamy tak, by się rozpadły. Następnie dokładamy pomidory uprzednio drobno pokrojone, mieszamy, by nic się nie przypaliło, a w między czasie gotujemy spaghetti.  
Do sosu można dodać kilka łyżek wody ze spaghetti, żeby się lepiej wszystko połączyło., ewentualnie zostawić awaryjnie na potem, gdyby pasta była za sucha. Dokładamy na koniec natkę, ugotowaną pastę i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Na oliwie zasmażamy bułkę tartą i mieszamy razem z makaronem. Na koniec dekorujemy startym pecorino.


Domowi krytycy zareagowali entuzjastycznie. Spróbujcie sami! Buon Appetito! 

SUSZONE POMIDORY to  POMODORI SECCHI


2 komentarze:

  1. Witam,

    Czy istnieje jakisz inni przepis poza makaronem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super juhu :)
    A pozwalając sobie odpowiedzieć tak risotto :)
    Piotre

    OdpowiedzUsuń

Drukuj