sobota, 20 stycznia 2018

Kurczak z ziemniakami w lekko pomidorowym sosie.


Po pierwsze uwielbiam dania jednogarnkowe, po drugie na mojej liście top zawsze będą ziemniaki i oto mamy połączenie moich dwóch preferencji: potrawka z kurczaka w lekko pomidorowym sosie, dla wielbicieli ostrzejszych smaków może być ze szczyptą peperoncino.
Danie jest banalnie proste w przygotowaniu i nie potrzeba do niego nadzwyczajnych składników.


Potrzebne są:  
kawałki kurczaka wedle preferencji - około 1kg ( u mnie podudzia bez kości i skóry)
2 ząbki czosnku
1 szalotka
4 średnie ziemniaki
pół kieliszka białego wina
3 łyżki przecieru pomidorowego
garść posiekanej natki pietruszki
sól ziołowa, oliwa, mąka do obtoczenia mięsa, peperoncino dla chętnych


Kawałki kurczaka oprószyć solą ziołową, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zrumieni dodać posiekane czosnek i cebulę i podlać winem. Odczekać aż wino odparuje i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać wszystko, przełożyć do głębszego garnka o grubym dnie i zalać do połowy wodą. Przykryć i niech się gotuje około 20 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone tak jak na zdjęciu, znów wszystko przemieszać i zostawić pod przykryciem jeszcze na pół godziny - do miękkości ziemniaków. Mieszać co jakiś czas.


Na koniec gotowania dodać posiekaną natkę i posypać peperoncino jeśli ktoś lubi ostrzejszy smak. Ręczę, że danie jest przepyszne. Z całego gara została resztka, którą odgrzałam na kolację. Tomek stwierdził, że odgrzewanej jest jeszcze lepsze. Może będzie to dla Was inspiracja na weekendowy obiad. 


OBTOCZYĆ W MĄCE to po włosku INFARINARE

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda i tak też smakuje. Często gotuje podobne, czasem dodam cukinie i paprykę. Brak mi tylko tego pysznego włoskiego chleba. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj