środa, 21 lutego 2018

Zupa z pora i cukinii z pęczakiem


Niezaprzeczalnym plusem zaistniałej sytuacji pogodowej jest moja wyjątkowa płodność kulinarna. Miałam wprawdzie nadzieję na pierwsze szparagi, na nowalijki, ale chyba jeszcze przez jakiś czas musimy postawić na dania rozgrzewające! I oto proszę - pożywna i zdrowa minestra z pęczaku, cukinii i pora. Banalnie prosta, można powiedzieć biedna, nawet nie "wyględna", ale za to jaka dobra! U nas na pewno wchodzi do stałego menu.  


Potrzebne są:
1 duży por albo 2 średnie
1 szalotka
5 małych cukinii
1 szklankę pęczaku
bulion warzywny
oliwa, sól, pieprz


Na początek przygotowujemy bulion warzywny. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę. Chwilę potem dodajemy pokrojonego w półplasterki pora. Trzymamy chwilę na średnim ogniu dalej mieszając. Zalewamy wszystko bulionem i zaraz dodajemy cukinię również pokrojoną w półplasterki oraz pęczak. Zostawiamy zupę na ogniu, pod przykryciem na około pół godziny albo do ugotowania się kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem, można też wzmocnić smak odrobiną peperoncino. 


Moi chłopcy pochłonęli na obiad po pełnej misce. Prostota i zdrowie na talerzu! Smacznego!!!
BULION WARZYWNY to po włosku BRODO VEGETALE 

2 komentarze:

  1. No cóż cytując słowa piosenki "let it snow let it snow let it snow" :)
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń

Drukuj