wtorek, 2 października 2018

Zupa krem z czerwonej kapusty i fenkułu


Niech kulinarny październik ładny i smaczny ma początek! Niby zimno dziś nie jest, ale na jesienny obiad zdrowa i smaczna zupa będzie zawsze mile widziana. Urok tego przepisu polega na tym, że uraduje dwa zmysły! Jak mawiają Włosi "anche l'occhio vuole la sua parte", czyli oko też chce coś dla siebie i w tym wypadku dostanie miseczkę pięknego fioletu.  


Zupa jest pyszna, delikatna, zdrowa, prosta w wykonaniu i tania. 

Potrzebne są:
1 mała czerwona kapusta
2 średnie fenkuły
1 szalotka lub czerwona cebula
1 spory ziemniak lub dwa mniejsze
bulion warzywny
sól, oliwa, pieprz, pecorino do posypania


Siekamy cebulkę i obsmażamy na odrobinie oliwy w sporym rondlu, następnie dodajemy posiekane jak na zdjęciach kapustę, fenkuły i ziemniaki i dalej jeszcze chwilę obsmażamy. Zalewamy warzywa gorącym bulionem, na tyle by się pokryły, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą jeśli trzeba, miksujemy na jednolity krem i zaraz podajemy posypane startym pecorino (u mnie pecorino romano).  


Jest naprawdę pyszna i pięknie wygląda. Pożywna, ale jednocześnie lekka. O zbawiennych działaniach fenkułu przekonują się czasem nawet niemowlęta! Smacznego!!!

CZERWONA KAPUSTA to w Italii CAVOLO VIOLA (fioletowy)

1 komentarz:

  1. Super czekałem na coś takiego choć w tym roku hitem jest risotto z prawdziwkami

    OdpowiedzUsuń

Drukuj