VERTICAL

wtorek, 8 lipca 2014

Goście też gotują! Toskańska jagnięcina


Jak to miło gościć u siebie osoby, które podzielają kulinarne pasje i swoimi przepisami lubią się dzielić. Dzielić nie teoretycznie - przepisem, ale pyszną, aromatyczną jagnięciną - przygotowaną z pietyzmem i na stół podaną. Pozostało mi tylko podpatrywać, spisać notatki, zrobić zdjęcia i zajadać. Za zgodą autora dzielę się z Wami i przepis publikuję. 




Do przygotowania (na 8 osób) potrzeba:
2 udźce jagnięce (nasze oczywiście były świeżutkie prosto od rzeźnika

do przyrządzenia marynaty:
oliwa
cytryna
sól
pieprz
czosnek
rozmaryn


Oliwę mieszamy z sokiem z jednej cytryny i startą z niej skórką, solą, pieprzem i dużą ilością posiekanego czosnku i świeżego rozmarynu. Nacieramy dobrze mięso, układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej z przykryciem, ewentualnie wykorzystując folię aluminiową) i na całą noc wkładamy do lodówki. 
Potem wkładamy do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin w temperaturze ok 200 stopni. 




A potem ... uczta! Gdybym chciała dobrze oddać słowami wrażenia smakowe musiałabym być poetką!


Przyjacielski fusion - jagnięcina i moje warzywa z pieca:)



3 komentarze:

  1. Ad vocem bo tak łatwiej niż szukać maila
    Piwo imbirowe (dla Pawła)
    składniki: 2 cytryny od Domenico (skórkę otrzeć, sok wycisnąć) kilka listków mięty (tej mocniejszej) albo kilkanaście, kawałek dzendzele wielkości kciuka albo większy, cztery płaskie łyżki cukru brązowego, woda frizante schłodzona.
    Otarte skórki, starty (na drobno) imbir, cztery łyżki cukru oraz miętę utłuc w misce następnie dodać sok z dwóch cytryn (już bez skórki) oraz trochę wody pomieszać i zostawić na 20 minut aby się przegryzło wymieszało i rozpuściło, można co jakiś czas przemieszać aby się lepiej rozpuściło. Następnie przecedzić i przecisnąć pulpę przez sitko w zależności od pożądanego stężenia rozrobić z resztą wody fizante podawać od razu póki bąbelki są. Za drugim razem dolałem całą butelkę wody
    Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wszystko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo zrobimy zaraz! I to my baaardzo dziękujemy:))))

      Usuń
    2. Koniecznie od Domenico:))) Dzięki, nawet dzieci się pytały kiedy zrobimy piwo:). Ciao i do zobaczenie w u nas w październiku.

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.