Pasta na zimno to moje podstawowe danie obiadowe w upalne letnie dni. Zazwyczaj gościła na naszym stole makaronowa caprese, ale ostatnio postanowiłam wyszperać coś nowego i odświeżyć nasze wakacyjne menu.
I tak trafiłam na przepis, który Wam prezentuję, bo dla mnie stał się smakowitym, odświeżającym odkryciem. Zaznaczam, że to danie dla miłośników awokado i tuńczyka.
Potrzebne są:
paczka krótkiego makaronu (u mnie penne)
1 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
1 limonka
2 mięsiste pomidory
puszka tuńczyka w oleju
kilka listków świeżego oregano i świeżej mięty
oliwa
sól
pieprz
Makaron gotujemy rzecz jasna al dente. Zostawiamy do przestudzenia i w międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę awokado, a następnie skrapiamy je obficie sokiem z cytryny. Limonkę również obieramy i kroimy w półplasterki.
Kroimy dość drobno pomidory, siekamy zioła i mieszamy wszystkie składniki z makaronem. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Bardzo odświeżające i pyszne!
LIMONKA to po włosku LIME
Pyszne!
OdpowiedzUsuńA co z limonką robimy ;)?
OdpowiedzUsuńOj oj ktoś nie czyta uważnie:)))
UsuńLimonkę również obieramy i kroimy w półplasterki.
Okkkk. Kroimy w cienkie półplasterki i mieszamy wraz z resztą składników. Aż mam ślinotok na samą myśl, że trafiłbym na taki kawałek limonki. :) :) Przepis do sprawdzenia jak najbardziej.
OdpowiedzUsuń