Kiwi to jeden z moich ulubionych owoców i dobrze się składa, bo właśnie dolina, w której leży Marradi oraz doliny sąsiednie są bogate w plantacje tych owoców. Nie jest jednak powszechne zastosowanie ich w cukiernictwie. Są ciasta z truskawkami, jabłkami, gruszkami, malinami, nawet pomarańczami czy bananami, ale kiwi???
Miałam silną motywację, by przekopać internet w poszukiwaniu dobrego przepisu, bo cała skrzynka owoców była już na granicy przejrzałości. I oto ona torta del kiwi - ciasto z kiwi i ricotty! Apetyczne, wilgotne, doskonałe!
Potrzebne są:
4 duże kiwi
300 g mąki
70 g cukru białego
70 g cukru trzcinowego
200 g ricotty
80 g masła
2 jajka szczypta soli
200 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KIWI to po włosku KIWI
Czy w Toskanii je się coś w styczniu ? Tak tylko pytam :)
OdpowiedzUsuńPiotrek
Cóż za finezja:)) Już już!! Częstuj się zupą:) Przez przygody z kominkiem, komputerem i aparatem zapał mi przygasł, ale chyba wracam do normalności.
Usuń