VERTICAL

sobota, 2 grudnia 2017

Zupa z ziemniaków, czarnej kapusty i ciecierzycy


Wiele mam patrzy z podziwem i odrobiną nieukrywanej zazdrości na moich chłopców, którzy od zawsze zajadają warzywa we wszystkich możliwych wydaniach. Kapusta, ziemniaki, fasola, marchewka, pomidory są zawsze pod ręką. Zimą na naszym stole królują treściwe, gęste od warzyw zupy. Chłopcy je uwielbiają.
Inspirację do sobotniego obiadu znalazłam w internecie, ale po wszystkich modyfikacjach stworzyłam praktycznie mój autorski przepis. Zupa może być 100% warzywna, ale ja dodałam pół grillowanej piersi z kurczaka, bo akurat była w lodówce i szkoda mi było żeby się zmarnowała.


Potrzebne będą: 
około 8 liści cavolo nero (spróbujcie zastąpić jarmużem)
6 sporych ziemniaków, 
1 mały por
1 szalotka
1 ząbek czosnku
oliwa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
około 200 g ugotowanej ciecierzycy (ja nie pomyślałam wcześniej, więc wykorzystałam tę z puszki)
bulion warzywny - tyle ile trzeba 
pół piersi z kurczaka (niekoniecznie)


Na oliwie w garnku o nieprzywierającym dnie zeszklić posiekaną szalotkę z czosnkiem. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pora w talarkach i poszatkowaną kapustę (twardą łodygę wcześniej usunąć). Po około 10 minutach, kiedy kapusta zmięknie zalać wszystko bulionem i gotować pod przykryciem około 40 minut. 


Po tym czasie dodać ciecierzycę i dalej gotować jeszcze przez około 15 minut. Na koniec doprawić koncentratem, solą i pieprzem. Jeśli ktoś tak jak ja zdecyduje się dodać kurczaka, powinien pokroić mięso na małe kawałeczki i obrumienić na posmarowanej oliwą patelni grillowej.  


Smakuje genialnie! O wartości odżywczej nikogo nie trzeba przekonywać. Próbujcie i zajadajcie na zdrowie!  
CIECIERZYCA to po włosku CECI 




2 komentarze:

  1. Dobrze wygląda ale musi do weekendu poczekać :(
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zupy z rozgotowanym chlebem lariano w środku.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.