Żeby dodać Wam energii na nowy tydzień, co gorsza jest to listopadowy tydzień, mam dla Was wspaniały przepis. Tym razem coś z mięsa. Proste w wykonaniu, ale jednocześnie wykwintne i smakuje obłędnie!
Potrzebne są:
Kilka plasterków schabu (najlepiej z kością, choć u mnie bez)
1 ząbek czosnku
mała kiść białych winogron
sól (najlepiej ziołowa - u mnie własnej produkcji)
kieliszek białego wina
oliwa
mąka
Kotleciki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę z ząbkiem czosnku i smażyć na niej mięso. Kiedy plastry zrumienią się z obydwu stron, oprószyć solą i podlać białym winem. Zaraz też dodać winogrona, ale wcześniej przekroić je na pół i usunąć z nich pestki. Kiedy wino odparuje, przykryć mięso, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 10 minut, obracając kilkakrotnie kotleciki.
Połączenie aromatycznego mięsa i słodkich winogron smakuje genialnie, wygląda efektownie, a do tego robi się w mig i nie wymaga skomplikowanych procedur. Sami się przekonajcie. Smacznego na początek nowego tygodnia!
SCHAB WIEPRZOWY to po włosku ARISTA DI MAIALE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz