Ten przepis praktycznie mógłby być trochę inną wersją carne alla pizzaioloa, ale szczerze mówiąc smakiem bije na głowę "pizzaiole", których próbowałam, nawet mojej produkcji. W tym daniu zamyka się to co wyjątkowo nam się z włoską kuchnią kojarzy: pomidory, oregano i świeża cebulka z Tropei. Carne alla mediterranea wchodzi z przytupem do naszego ulubionego menu. Spróbujcie i sami się przekonajcie.
Potrzebne są:
kilka plastrów polędwicy wieprzowej lub schabu (lekko rozbite)
1 świeża czerwona cebulka
kilka świeżych pomidorów najlepiej typu san marzano lub domowy przecier
gałązka świeżego oregano
oliwa, sól ziołowa, pieprz,
kilka łyżek mąki
Zaczynamy od poszatkowania cebulki, którą następnie podsmażamy na oliwie na wolnym ogniu. Jeśli trzeba podlewamy odrobiną wody i przykrywamy, żeby cebulka zmiękła. Następnie dodajemy pokrojone pomidory lub te już gotowe, przetarte, mieszamy i zostawiamy dalej na wolnym ogniu pod przykryciem.
Plastry mięsa oprószamy ziołową solą i obtaczamy w mące. Następnie obsmażamy je na osobnej patelni z dwóch stron.
Do pomidorów dodajemy porwane listki oregano, doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie cukrem, gdybyście korzystali z pomidorów w puszce, bo te mogą być dość kwaśne) i zaraz potem do tak przygotowanego sosu wkładamy usmażone mięso. Zostawiamy jeszcze na ogniu pod przykryciem na jakieś 10 minut i gotowe!
Pyszny jest zarówno sos jak i mięso! Składników garstka, żadnych skomplikowanych zabiegów, ani pół dnia stania w kuchni. Jednym słowem - IDEAŁ!
Podarujcie sobie odrobinę śródziemnego klimatu! Smacznego!
OREGANO to po włosku ORIGANO
At this time I am ready to do my breakfast,
OdpowiedzUsuńonce having my breakfast coming again to read more news.