wtorek, 25 marca 2014

Tortelli di patate.



3 średnie ziemniaki
200g ricotty
200g pancetty drobniutko posiekanej (boczek surowy wędzony)
ząbek czosnku posiekany
gałązka rozmarynu
pół szklanki startego parmezanu
1 jajko
trochę startej gałki muszkatołowej
pieprz, sól 
oliwa




Oto składniki na pyszny farsz do tortelli, jakie zagościły niedawno na naszym stole!





Trzeba przygotować ciasto, na które przepis podawałam tu, w komentarzu dodałam film instruktażowy. 
Ziemniaki ugotować w mundurkach i ciepłe przecisnąć przez praskę, dodać do nich ricottę, boczek przesmażony z czosnkiem i gałązką rozmarynu (gałązkę wyłowić), jajko, pieprz, sól i gałkę - wszystko wymieszać na gładką masę. Układać na rozwałkowanym cieście i jak na zdjęciach, sklejać i przycinać. Potem klasycznie - wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować do wypłynięcia. Podawać z masłem szałwiowym posypane parmezanem albo ze zwykłym sosem pomodoro. Nie powiem, że danie robi się w pięć minut, ale warte jest wysiłku!  


3 komentarze:

  1. Kasiu, cudowny pomysł z tym kulinarnym blogiem. Bardzo się cieszę, że się na niego zdecydowałaś i już się nie mogę doczekać na resztę przepisów :-)
    Mogę mieć prośbę? O przepis po polsku na to ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę chyba stworzyć osobny post i od tego powinnam włoski blog kulinarny zacząć, ale na szybko Ci odpowiem:) Potrzebna mąka 00 i jajka (duże) - proporcje to na każde 10 dkg mąki jedno jajko. A potem postępować tak jak na filmie:) Konieczna będzie duża stolnica i wałek długi:) albo łatwiej maszynka do robienia makaronu:) https://www.youtube.com/watch?v=O74DwwNvJis

      Usuń
    2. Wielkie dzięki :-) Maszynkę nawet mam, ale z niej lepiej się korzystało mojemu M, ja wolałam ręcznie ;-) Ale chyba czas to zmienić :-)

      Usuń

Drukuj