niedziela, 25 stycznia 2015

Risotto z grzybami i orzechami


W spiżarni zalegają mi słoje z suszonymi grzybami i od dawna zastanawiałam się jak je smacznie spożytkować. I tu z odsieczą przyszły mi stare numery La Cucina Italiana.  Klasyka! Przedstawiłam rodzinie planowane menu na sobotę i kiedy propozycja została zaakceptowana, przystąpiłam do działania. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, tym chętniej więc, zamieszczam przepis w mojej kuchni. Może ktoś z Was też nie ma pomysłu na zalegające w spiżarni jesiene skarby.


Risotto z grzybami i orzechami. Do jego wykonania potrzebne będą:

420 g ryżu do risotto
3 świeże prawdziwki (ja miałam suszone, w ilości - pojemniczek jak na zdjęciu)
80 g orzechów włoskich
jedna szalotka
mały pęczek natki
listek laurowy
litr bulionu warzywnego (+ ewentualnie zapas)
pół kieliszka białego wina
łyżeczka masła
dwie łyżki startego parmezanu
oliwa 
sól
pieprz


W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną natkę i pokrojone grzyby (jeśli były suszone - wcześniej trzeba je namoczyć). Dodajemy sól i pieprz i trzymamy na ogniu przez kilka minut.  


W drugim rondlu albo innym naczyniu, które pomieści całe risotto rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną szalotkę, listek laurowy i rozdrobnione orzechy. Chwilę podsmażamy na żywym ogniu, po czym dodajemy ryż i podlewamy winem.



Kiedy wino wyparuje, zmniejszamy ogień i zaczynamy dodawać rosół po chochelce, często mieszając. Postępujemy tak do momentu aż wlejemy cały bulion, a ryż będzie gotowy. Po około 15 miutach dodajemy grzyby. 



Na koniec dodajemy łyżeczkę masła i parmezan. Mieszamy i zostawiamy jeszcze przez dwie minuty na ogniu. 



Można doprawić do smaku solą i pieprzem, wedle uznania. Smakuje genialnie posypane przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem. Buon appetito!!!!


ORZECHY to po włosku NOCI (wym. noci)

2 komentarze:

Drukuj