środa, 7 stycznia 2015

Sernik po włosku


Aż zatarłam ręce z wrażenia, kiedy Paw przyniósł do domu specjalne wydanie La cucina Italiana! 140 słodkich przepisów do wypróbowania - w sam raz na karnawał. Na początek sernik po włosku na bazie ricotty i mascarpone. Tak dobry, że z dumą i wielką radością dziś Wam prezentuję.



Potrzeba: 
250 g ricotty
150 g mascarpone
125 g herbatników
125 g herbatników digestive
90 g masła
60 g kaszki kukurydzianej (nie miałam, zastąpiłam mąką kukurydzianą)
25 g podprażonych orzechów ( ja nie miałam)
170gcukru
3 żółtka
2 jajka


Rozbijamy w drobny mak ciasteczka i łączymy z masłem. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Potem dno i boki wylepiamy ciasteczkową masą (zostawiamy trochę do posypania po wierzchu). 
W osobnej misie miksujemy na gładką masę mascarpone, ricottę, cukier, jajka i kaszkę.
Kiedy masa będzie jednolita wylewamy ją na ciasteczkowy spód, wierzch delikatnie posypujemy tym co zostało z herbatniczków. Wkładamy do pieca nagrzanego do 185 stopni na godzinę. W połowie tego czasu przykrywamy ciasto zwilżonym papierem do pieczenia. 

DELICJE!


ŻÓŁTKO to po włosku TUORLO

5 komentarzy:

  1. jak ty to robisz że wciąż coś pichcisz, więc pewnie i jesz, a masz figurę modelki? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuje świetnie :), figurę ma modelki, jednak tak uważam Ty i ja, Ona już nie. Kobiety ... niektóre tak mają :). Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze niestety wygląda kusząco :(
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
  4. a ile cukru mam ochotę wykonać
    Mirka

    OdpowiedzUsuń

Drukuj