środa, 24 czerwca 2015

Kolorowe risotto z papryką


Risotto to ostatnio jeden z moich ulubionych pomysłów na letni obiad. Przyjemne w przygotowaniu, pożywne, efektowne i często ekonomiczne! Kiedy testuję nowy przepis, sędziami są zwykle chłopcy i to oni oceniają moje kulinarne poczynania. Risotto z papryką zniknęło z talerzy w mig, a moi krytycy nie szczędzili mi pochwał. 


Potrzebne są:
3 papryki w różnych kolorach
1 szalotka lub młoda cebulka
kilka listków bazylii
bulion warzywny
oliwa
pół kieliszka białego wytrwanego wina
łyżka masła
ryż do risotto (około 1 szklanki)
sól 
pieprz 
parmezan

W rondlu o grubym dnie podsmażamy cebulkę na oliwie z łyżką masła. Ma się zeszklić, a nie zrumienić, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Chwilę razem podsmażamy i podlewamy winem. Kiedy wyparuje, dodajemy ryż. Mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarł. Wystraczą dwie minuty i kiedy zrobi się szklisty, zaczynamy podlewać bulionem. Po chochelce w miarę wchłaniania. Wciąż często mieszamy. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest ugotowany (al dente). Na koniec dodajemy kilka porwanych listków bazylii i garść startego parmezanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie podajemy, a na talerzu możemy jeszcze posypać odrobiną parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. 


PAPRYKA to po włosku PEPERONE

2 komentarze:

  1. Mniam - ślinka cieknie na sama myśl - ja poproszę porcję ale bez cebuli - jeśli już musisz ją dodawać to jakoś tak wybieraj z garnka żeby mi cebula nie przypadła w udziale :) pychota
    Nicko

    OdpowiedzUsuń
  2. To risotto jest znakomite, wczoraj zrobilam i lyzkami z gara jadlam. Nie moglam sie opanowac :-) Dzieki za dobry przepis. Kasia praska

    OdpowiedzUsuń

Drukuj