piątek, 17 lipca 2015

Imbirowe orzeźwienie!

Upał jest nieziemski! Kwintesencja toskańskiego lata! Uwielbiam ponad wszystko!
Ale fakt faktem, że teraz bardziej niż o jedzeniu, myśli się o piciu! Byle zimne, byle dużo, byle schłodziło od środka! Z prawdziwą przyjemnością dzielę się zatem przepisem na "piwo imbirowe", autor i ręce te same, które w zeszłym roku popełniły genialną jagnięcinę, czyli znów goście serwują w Kamiennym Domu!



Potrzeba:
Kawałek imbiru wielkości kciuka (męskiego:)
2 cytryny (sok i skórka)
2 gałązki mięty
4 łyżki cukru
3 litry wody gazowanej







Imbir zetrzeć na tarce, równięż skórkę z cytryny zetrzeć lub skroić (tylko żółtą część), dodać listki mięty, cukier, po czym wszystko starannie ugnieść tłuczkiem do drinków i zalać sokiem z cytryny i częścią wody . Odstawić na trochę, pomieszać, żeby cukier się rozpuścił i dodać pozostałą, najlepiej już schłodzoną wodę gazowaną. Odstawić na trochę do lodówki. 






Jak widać alkoholu w tym nie ma więc nazwa "piwo" jest tylko symboliczna. Pragnienie gasi cudownie, smakuje obłędnie, tak że trudno sobie odmówić szklaneczki, dwóch czy trzech w buchające gorącem lipcowe dni!

PIWO to po włosku BIRRA





3 komentarze:

  1. Tylko ten cukier!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale 4 łyżki cukru na 3 litry picia to niemal śladowa ilość. Co w tym złego?

      Usuń
    2. Można bez (ale wtedy smak jest gorszy) albo użyć stewię czy xylitol (ale w tym przypadku nie więcej niż dwie łyżeczki)
      Piotrek

      Usuń

Drukuj