środa, 4 listopada 2015

Torta salata z dynią i stracchino


Już dawno nie było tu nowych przepisów, ale nie wynika to z tego, że w kuchni Domu z Kamienia nic się nie dzieje. Problem w tym, że żaden z moich ostatnich kulinarnych eksperymentów nie udał się na tyle, bym miała przed szerszym gronem go zaprezentować. Zła passa, która mam nadzieję, już się skonczyła.
Wczoraj popełniłam coś nader smacznego z dynią w roli głównej, dla odmiany od naszej ulubionej kremowej zupy z imbirem, tym razem w wydaniu - torta salata


Potrzebna:
okrągły płat pasta sfoglia czyli ciasta francuskiego
kawałek dyni, wielkości jak na zdjęciu, około 1/2kg
200 g serka stracchino
łyżka startego sera grana
1 jajko
10 dkg pancetty
sól, pieprz




Dynię kroimy w grubszą kostkę i gotujemy na parze około 8 minut. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stracchino, granę, boczek, jajko. Mieszamy aż się składniki dobrze połączą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy masę dyniową, wyrównujemy i boki ciasta zaginamy do środka.    


Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Jak prawie każda torta salata - doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonałe połączenie słodkiej dyni ze słonymi dodatkami. Nie wiem tylko, czym można zastąpić stracchino, jeśli w Polsce nie jest dostępne. Może ktoś ma jakiś pomysł? 
Smacznego!!


SER to po włosku FORMAGGIO 

6 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda. Myślę, że także wyśmienicie smakowała. Fajne są połączenia słodko - pikantne :) A może stracchino zastąpić fetą albo bundzem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Stracchino trzeba czymś zastąpić bo w Polsce nie ma :( może nieśmiertelną Filadelfią. Kasia masz jakiś pomysł ?
    Pozdrawiam Piotrek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie, filadelfia w tym wypadku odpada, będzie za mdła, musi być słony serek, żeby przełamać słodycz dynii. Może Michał ma dobry pomysł - feta? bundz? co jest mniej twarde?

      Usuń
    2. Feta chyba bardziej pasuje. Z łatwością da się pokruszyć i jest serem miękkim. Chyba nawet bardziej wyrazistym w smaku od bundza.

      Usuń
  3. Moze delikatny serek topiony wymieszany z camembertem?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj