piątek, 1 stycznia 2016

Gruszkowe ciasto z ricottą i kawałkami czekolady


Witajcie w Nowym Roku!
Pewnie na dobry początek powinnam podzielić się z Wami nowym przepisem na soczewicę,  jednak postanowiłam zacząć ten rok w Kuchni Kamiennego Domu na słodko. Uraczyłam dziś chłopców gruszkowym ciastem z ricottą i kawałkami czekolady. Zapraszam więc i Was, częstujcie się przepisem:

około pół kilograma gruszek ( u mnie jak zawsze na oko - tak jak na zdjęciu 4 małe)
350 g ricotty
170 g cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
3 jajka
gorzka czekolada ( tyle ile chcecie:)
cytryna


Obrane gruszki kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Ricottę ucieramy z cukrem, potem dodajemy wanilię i dalej ubijając wbijamy po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia. Mieszamy delikatnie najlepiej trewnianą łyżką. Następnie dodajemy czekoladę (albo gotowe groszki albo kilka rozdropnionych kostek) i gruszki. Jeszcze raz mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, "do suchego patyczka".



Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Poezja! Szczęśliwego Nowego Roku prosto z Kuchni w Kamiennym Domu!


SOFFICE to znaczy MIĘKKI, PUSZYSTY 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj