środa, 30 marca 2016

Ciasto stracciatella z mascarpone


Tak jak obiecałam podzielę się z Wami przepisami wypróbowanymi w czasie minionych świąt. Wszystko będzie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak zawsze postawiłam na prostotę i na łakocie, które mogą być zabrane w teren. Na początek ciasto stracciatella z mascarpone.  



Potrzebne będą: 
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
250 g mąki
3 jajka
250 g mascarpone
70 g masła
180 g cukru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy


Czekoladę posiekać i wstawić do zamrażarki. Masło rozpuścić i zostawić by przestygło. Jajka ubić z cukrem i dodatkiem wanilii na puszystą masę. Dodać mascarpone, rozrobione z odrobiną mleka, by serek był luźniejszy i dalej ubijać na niskich obrotach. Następnie dodawać powoli przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a potem rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać by masa była jednolita. Na koniec dodać czekoladę. Jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na blachę (u mnie okrągła o średnicy chyba 24 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. 


Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś lubi bardziej fantazyjną wersję, może ciasto przełożyć kremem. Wilgotne, pyszne i łatwe w wykonaniu! Buon appetito! 


1 komentarz:

  1. No pięknie.

    Szukałam czegoś na obiad, a już mam pięć ciast zapisanych. :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj