czwartek, 2 marca 2017

Zapiekanka z makaronu i kalafiora


Mamy marzec! Nareszcie! A zatem na dobry początek "prawie wiosny" coś nowego, coś dla wielbicieli zapiekanek i kalafiora! Oto ona: pasta al forno con cavolfiore. 

Potrzebne:
1 spory kalafior
1 szklanka beszamelu
3 grubsze plastry pancetty (ewentualnie speck)
pół szklanki startego parmezanu
250 g sera fontina
sól, pieprz, oliwa 
ząbek czosnku 
tarta bułka  


Kalafiora ugotować na parze lub w osolonej wodzie, tak żeby był al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i ząbkiem czosnku. Następnie zmiksować go i dodać beszamel (przepis był tutaj) oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać na jednolity krem. Następnie ugotować makaron al dente - jego kształt to kwestia gustu - ja polecam grubsze rurki, typu rigatoni. Odcedzić i wymieszać z kalafiorowym kremem. Na koniec dodać pokrojony w kostkę boczek oraz fontinę. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać i przełożyć do formy natłuszczonej masłem. Na wierzchu posypać parmezanem i startą bułką. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 - 30 min, w połowie tego czasu przestawić piekarnik na opiekanie od góry, tak by powstała apetyczna skorupka.


GOTOWAĆ NA PARZE to znaczy CUOCERE A VAPORE (wym. kuoczere a wapore)

3 komentarze:

  1. A masz jakiś pomysł na zamiennik fontiny w polskich warunkach ?
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że fontinę kupisz bez problemu, a jak nie to zastąp jakimkolwiek serem, to zależy od gustów: provolone? gorgonzola? a może typu camambert?

      Usuń
    2. Dzięki nie wiedziałem w którym kierunku iść

      Usuń

Drukuj