niedziela, 26 marca 2017

Zupa krem z brokułów, ziemniaków i pora


Mój krem ziemniaczano - porowy cieszył się wielkim powodzeniem zarówno wśród Czytelników jak i przy domowym stole. Często ostatnio serwowałam go domownikom i za każdym razem garnek czyszczony był do ostatka. Tym razem mam dla Was inną wersję tej samej zupy - brokułową!


Potrzebne są:
spory brokuł
spory por
około 5 większych ziemniaków 
oliwa 
bulion warzywny
do podania obrumieniony chleb, świeżo zmielony pieprz, parmezan


Wykonanie znów jest tak proste, że aż wstyd pisać! Obsmażamy po kolei na oliwie pokrojone dosyć drobno por i ziemniaki, a potem brokuły rozdrobnione na mniejsze cząstki. Przekładamy warzywa do większego gara, zalewamy bulionem tak by się przykryły. Nie za dużo, bo krem będzie za rzadki. Gotujemy do miękkości - około pół godziny, a następnie miksujemy. Podajemy z grzanką natartą czosnkiem, posypujemy parmezanem, pieprzem albo tak jak lubicie.


 BROKUŁY to po włosku BROCCOLI (wym.brokkoli)

1 komentarz:

Drukuj