niedziela, 23 kwietnia 2017

Zupa krem ze szparagów i ziemniaków


Szparagi! Szparagi! Szparagi!! W sezonie możemy je jeść codziennie! Uwielbiamy szparagi! Mam już kilka sprawdzonych przepisów, które regularnie na naszym stole goszczą, ale też wciąż szukam nowych, chętnie eksperymentuję, a rezultaty tego są zwykle zachwycające! Nie inaczej było tym razem. Ponieważ szparagi kochamy i kochamy też zupy - kremy, więc wypadkowa tych dwóch nie mogła się nie udać.


Potrzebne są: 
pęczek zielonych szparagów (ok. pół kilo)
4 średnie ziemniaki
1 młoda cebulka
kilka łyżek słodkiej śmietanki
kilka łyżek startego parmezanu
oliwa, sól, pieprz
bulion warzywny
"wczorajszy" chleb na grzanki 


W garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną cebulkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Szparagi - odłamujemy najtwardszą końcówkę, jeśli skóra gruba, to odrobinę obieramy od dołu, kroimy na kawałki takie jak na zdjęciu i dodajemy do ziemniaków. Chwilę wszystko razem podsmażamy.


Następnie zalewamy bulionem, ale tylko tak, by warzywa się pokryły (resztę trzymamy na wypadek, gdyby zupa była za gęsta). Gotujemy pod przykryciem około 20 min - do miękkości. Kiedy warzywa będą ugotowane, miksujemy wszystko na jednolity krem, dodajemy śmietanę, parmezan, mieszamy dokładnie i zostawiamy jeszcze pięć minut na gazie już bez przykrycia.


Podajemy krem posypany świeżo zmielonym pieprzem i grzankami z chleba (kostki chleba obrumienione na patelni). Zapewniam, że się zachwycicie!!!


SZPARAGI to po włosku ASPARAGI 

4 komentarze:

  1. Y też je uwielbiamy :) szczególnie te zielone. Pycha. Zupa boska!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to już niedługo zjem w oryginale :)
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszna! i prosta w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłam. PYCHA !! Zjedliśmy /2 osoby / wszystko!
    marta

    OdpowiedzUsuń

Drukuj