niedziela, 3 czerwca 2018

Straccetti z indyka z papryką i cukinią


Czas mój w sieci bardzo teraz ograniczony, więc bez zbędnych poezji i farmazonów zapraszam Was do stołu. Straccetti di tacchino to po prostu kawałeczki indyka. Podane z warzywami są idealnym pomysłem na letni jednogarnkowy obiad. 


Potrzebne są: 
kawałek piersi z indyka (zależy dla ilu osób przygotowujecie danie)
w tych samych ilościach: 
cukinia
papryka
por
dodatkowo:
oliwa, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa i kieliszek białego wina


Warzywa kroimy tak jak na zdjęciu - pora i cukinię w talarki, a paprykę w paseczki i razem podsmażamy razem na oliwie. Po kilku minutach dodajemy indyka, uprzednio również pokrojonego w paseczki, posolonego (ja użyłam domowej soli z ziołami) i obtoczonego w mące. Podsmażamy wszystko razem kilka minut, a następnie podlewamy winem. Czekamy aż odparuje, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy jeszcze około 15 minut często mieszając, by nic się nie przypaliło. Jeśli trzeba dodajemy odrobinę wody. Proste i przepyszne!!! Sami się przekonajcie! 

INDYK to po włosku TACCHINO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj