sobota, 29 września 2018

Zupa krem z cukinii, kalafiora i ziemniaków


Pogoda jeszcze łaskawa, ale jesień w kalendarzu trwa już od tygodnia, w związku z tym powoli, powoli menu w Kamiennym Domu się zmienia. Pastę na zimno i orzeźwiające sałatki zastępują rozgrzewające dania, w tym oczywiście bardzo przez chłopców lubiane wszelkiego rodzaju zupy. Dziś trochę na specjalne życzenie jednej z moich uczennic kolejna propozycja na zupę. Zapraszam Was na krem z kalafiora, cukinii i ziemniaków! 


Potrzebne są: 
Mniej więcej w równych proporcjach, a nawet lepiej z przewagą kalafiora:
kalafior
ziemniaki
cukinia
1 szalotka
ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz, peperoncino w proszku
bulion warzywny najlepiej własnej produkcji, ale jak czasu brak to wiadomo...


W garnku o grubym dnie podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię i porozdzielanego kalafiora. Podsmażamy chwilę wszystko razem dłuższą chwilę często mieszając. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec miksujemy na jednolity krem, doprawiamy solą, pieprzem lub peperoncino, jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki i zaraz podajemy z nitką świeżej oliwy dodanej już na talerzu.


Mario skwitował danie jednym pytaniem: dlaczego tak mało zrobiłaś??? A zatem smacznego!!

ZUPA KREM to po włosku VELLUTATA 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj