poniedziałek, 5 listopada 2018

Schab z patelni z winogronami


Żeby dodać Wam energii na nowy tydzień, co gorsza jest to listopadowy tydzień, mam dla Was wspaniały przepis. Tym razem coś z mięsa. Proste w wykonaniu, ale jednocześnie wykwintne i smakuje obłędnie!  


Potrzebne są: 
Kilka plasterków schabu (najlepiej z kością, choć u mnie bez)
1 ząbek czosnku
mała kiść białych winogron
sól (najlepiej ziołowa - u mnie własnej produkcji)
kieliszek białego wina
oliwa
mąka


Kotleciki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę z ząbkiem czosnku i smażyć na niej mięso. Kiedy plastry zrumienią się z obydwu stron, oprószyć solą i podlać białym winem. Zaraz też dodać winogrona, ale wcześniej przekroić je na pół i usunąć z nich pestki. Kiedy wino odparuje, przykryć mięso, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 10 minut, obracając kilkakrotnie kotleciki.


Połączenie aromatycznego mięsa i słodkich winogron smakuje genialnie, wygląda efektownie,  a do tego robi się w mig i nie wymaga skomplikowanych procedur. Sami się przekonajcie. Smacznego na początek nowego tygodnia!


SCHAB WIEPRZOWY to po włosku ARISTA DI MAIALE 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj