Kawowe ciasto "chodziło" za mną już dawno, kiedy więc trafiłam na ten oto przepis postanowiłam natychmiast go wypróbować. Połączenie mascarpone, kakao i kawy musiało się udać! Może będzie to dla Was inspiracja na zbliżające się święta - święta inne niż zwykle...
W kwestii kulinariów - rozpocznijmy na słodko ten być może najdziwniejszy kwiecień naszych czasów! Oto przed Wami wyjątkowa tarta z nadzieniem kremowo - kawowym.
Potrzebne są:
250 g mąki
4 łyżki gorzkiego kakao
100 g masła
100 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250 g mascarpone
2 maleńkie filiżanki mocnego espresso
50 g cukru pudru
Do jednej miski przesiewacie mąkę z proszkiem i kakao, dodajecie cukier, nie bardzo twarde masło, jajka i zagniatacie energicznie, by powstało jednolite jak modelina ciasto. Dzielicie ciasto na dwie nierówne części - odrobinę większą rozwałkowujecie (polecam zrobić to na papierze do pieczenia) i wykładacie nim dno formy oraz brzegi. Ja użyłam okrągłej formy do tarty o średnicy 22 cm.
Następnie przygotowujecie krem. Zaparzacie kawę, w miseczce ucieracie mascarpone z cukrem pudrem i zaraz dolewacie lekko przestudzone espresso.
Gotowy krem wylewacie na dno przygotowany spód, następnie rozwałkowujecie drugą część ciasta. Z pewnością trzeba podsypać mąką, bo ciasto trochę się lepi. Postarajcie się, żeby wyszedł równy dysk wielkości formy. Przykrywacie nim krem i pieczecie w 170 stopniach około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi dobrze przestygnąć, żeby krem stężał. Moim zdaniem najlepsze jest na drugi dzień, problem tylko, jak to zrobić, żeby do drugiego dnia doczekało...
SMACZNEGO WIOSENNEGO MIESIĄCA!
Oo coś dla mnie. Będę robić! 😁 To musi być pyszne..
OdpowiedzUsuńZapisane i do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńDużo wiosennego słońca i zdrowia :-)
zrobione. mniam obłęd :) ten krem kawowy mascarpone mmmmm
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś z okazji Dnia Matki, mama i ja byłyśmy zachwycone efektem :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:)
Usuń