Fasola to jedno z podstawowych warzyw w toskańskiej kuchni. Nie mogło jej więc zabraknąć w kamiennym domu, tym bardziej, że większość domowników fasolę uwielbia. Zamiast jednak powtarzać znajome już dobrze przepisy, postanowiłam wypróbować nowe danie, które znalazłam w ostatnim wydaniu La cucina italiana. O wartościach odżywczych fasolki już książki całe napisano, zatem ja wymądrzać się nie będę, ale powiem tylko, że wielka to satysfakcja widzieć jak dzieci zajadają ją z apetytem, konkretny zastrzyk energii przed nadchodzącą jesienią.
fagioli dell'occhio |
fagioli borlotti |
fagioli cannellini |
Aby zrobić fasolowy tris potrzeba nam:
200 g fasoli BORLOTTI
200 g fasoli CANNELLINI
200 g fasoli dell'OCCHIO
(w oryginale jest mowa o świeżej, ale ja takowej nie znalazlam w naszym miasteczku, więc kupiłam suchą - jak wiadomo taką trzeba namoczyć 12 godzin w wodzie, ze świeżą można natomiast zaczynać od razu)
1 por
2 pomidory
oliwa
sól
pieprz
ząbek czosnku
pieczywo
Fasolę gotujemy w nieosolonej wodzie przez około 20 min, potem odcedzamy. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, pora kroimy na pół talarki i wrzucamy na oliwę wraz z fasolą. Podlewamy szklaneczką wody i tak dusimy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy pomidory, sparzone, obrane ze skórki, drobno pokrojone (nasiona najlepiej odrzucić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aż się smaki dobrze przegryzą. Jeśli trzeba w czasie gotowania podlewamy delikatnie wodą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z obranym ząbkiem czosnku. Kiedy ten się zezloci, wyrzucamy go i na tak zaromatyzowaą oliwę układamy kromki pieczywa ( u mnie była ciabatta). Fasolkę podajemy z grzankami, a na talerzu doprawiamy jeszcze świeżą oliwą.
Myślę, że to danie sprawdzi się też z dodatkiem boczku, ale ja postawiłam tym razem na zdrowie:)
Buon appetito!
Kasiu super blog ja równiez jestem zakochana w Toskani przeczytałam wiele książek opisujących piękno właśnie Toskani może kiedys będzie dane zobaczyć mi to na żywo , życzę powodzenia jedno pytanie gdzie na Twoim blogu znajde przepis na rogaliki z nutellą ?
OdpowiedzUsuńWkrótce je umieszczę, nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich tu nie ma:)
Usuń