Zupa dyniowa jest u nas jesiennym kulinarnym hitem! Pięknie się prezentuje na talerzu, jest zdrowa, rozgrzewająca i przede wszystkim przepyszna! Przepisów na dyniowe zupy - kremy jest niezliczona ilość, ale ja najbardziej lubię taką wersję.
Potrzeba:
Dynia - moja była ok 2 kg, podłużna z maleńkim gniazdkiem nasiennym, zółto-pomarańczowa.
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Około 4- centymetrowy kawałek imbiru
Sól, pieprz, oliwa
Wedle uznania do posypania: grzanki, parmezan, pestki dyni uprażone ecc.
pikantna oliwa do smaku
Na oliwie podsmażamy posiekane: cebulkę, czosnek i imbir. Potem dorzucamy do tego pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki. Chwilę smażymy, by się lekko obrumieniły, a potem przekładamy do dużego garnka i podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Miksujemy i już:) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem albo peperoncino.
Ja wykorzystuję zawsze czerstwy chleb toskański, z których robię mini grzaneczki. Kroję w kostkę, skrapiam oliwą, posypuję odrobiną soli i oregano i obrumieniam na patelni.
Zupę podaję posypaną tymi grzankami, startym parmezanem i garstką prażonych nasion. Tu kolejne podziękowanie dla Ziarenkowa! Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, jeszcze nitka pikantnej oliwy i gotowe! Buon appetito!
IMBIR to po włosku ZENZERO (wym. dzendzero)
Zrobiłam, jest bardzo, bardzo dobra!
OdpowiedzUsuńPyszna i aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńMam kulinarny weekend, wczoraj lasagna, dziś ta zupka :) Pyszna! Choć moja dynia jakaś mało dyniowa w smaku się okazała (jej nazwa: makaronowa (?))
OdpowiedzUsuńAle i tak wspaniała :)
robię taka samą - pyszna :)
OdpowiedzUsuńimbirella