Tak byłam zaabsorbowana gotowaniem z gośćmi, niespodziewanymi wizytami, że z tego wszystkiego sama zapomniałam zrobić zakupy na weekend. Niedziela. W lodówce ze świeżych rzeczy jedynie główka radicchio i parmezan. W koszyczku kilka szalotek. Ryż w spiżarce jest zawsze. Wniosek zatem prosty! Będzie risotto z czerwonym radicchio!
Mała główka czerwonego radicchio
2 szalotki,
1,5 szklanki ryżu do risotto
1 litr bulionu warzywnego (około)
pół kieliszka białego wytrawnego wina
łyżeczka masła
pół szklanki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
do dekoracji może być speckm, wystarczy plasterek obrumienić na suchej patelni
- Co dziś jemy?
- Risotto z radicchio.
- Mmmm wygląda smacznie.
- Mam nadzieję, że i tak będzie smakowało.
Szczerze mówiąc myślałam, że dzieci pokręcą nosem, ale wyszło tak dobre, że oblizywały się aż po uszy!
FRIGORIFERO to znaczy LODÓWKA:)
FRIGORIFERO to znaczy LODÓWKA:)
Radicchio jest lekko gorzkawe, swietnie smakuje z ryzem, ja ostatnio robilam lasagne z radicchio, ser scamorza i beszamel
OdpowiedzUsuńtak ze scamorzą świetnie się komponuje! Jadłam niedawno pizzę z takim zestawem! Była genialna!
Usuń