Już sam kolor sprawia, że nie można tego dania nie lubić! Risotto viola! A jeśli jeszcze powiem, że jest nieprzyzwoicie proste w wykonaniu, tanie, pożywne i wymaga raptem kilku składników?
Już łatwiej się nie da, a efekt jest wspaniały!
Potrzebne są:
Pół niewielkiej główki czerwonej kapusty
około 300 g ryżu do risotto
1 szalotka,
starty parmezan
sól, pieprz, oliwa
Posiekaną kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 - 40 minut. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę. Kiedy lekko się zezłoci, dodajemy ryż i również podsmażamy, mieszając, by nie przywarł. Jak już się zeszkli zaczynamy podlewać wodą z kapusty.
Dodajemy do ryżu również ugotowaną kapustę i wciąż uzupełniamy kapuścianą wodę, aż ryż będzie ugotowany. Na koneic dosypujemy łyżkę parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, by risotto "odpoczęło". Podajemy udekorowane płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Buon appetito i buona domenica!
FIOLETOWE to po włosku VIOLA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz