To moje pierwsze spotkanie z rzymskim brokułem, tu zwanym broccolo romano lub cavolo romano. Pierwsze, ale bardzo smakowite i na pewno pojawi się częściej na naszym stole, być może w nowych wersjach. Staram się wykorzystywać to, co przynoszą kolejne pory roku i przede wszystkim uczyć się zawsze czegoś nowego.
Do przygotowania risotto potrzebne będą:
Jeden niewielki brokuł
Mały kawałek pora
1 szalotka
1 kieliszek białego wina
1 torebeczka szafranu
około 350 g ryżu do risotto
kilka łyżek startego parmezanu
oliwa
sól
pieprz
litr bulionu warzywnego (około)
Brokuła, podzielonego uprzednio na drobniejsze cząstki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut. Uwaga! Nie wylewamy wody! Będzie potrzebna w dalszej części. Na oliwie w głębokim rondlu podsmażamy szalotkę i pora drobno posiekane. Dodajemy obgotowane cząstki brokuła. a potem wsypujemy ryż. Przesmażamy szybko, pilnując by nie przywarł i podlewamy winem.
Kiedy wino odparuje, zaczynamy podlewać wodą z gotowania brokuła. Możemy dodać do niej kostkę rosołową, żeby była intensywniejsza w smaku. Podlewamy, jak przy każdym risotto, po chochelce i uzupełniamy w miarę wchłaniania, do momentu aż ryż będzie ugotowany. W połowie gotowania dodajemy szfran rozpuszczony w odrobinie bulionu. Kiedy risotto będzie gotowe, tzn. ryż al dente, doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy parmezan. Mieszamy i na kilka minut zostawiamy pod przykryciem, by risotto "odpoczęło".
Bardzo, bardzo dobre! Sami spróbujcie. A ja następnym razem wypróbuję przepis na sos do pasty.
SZAFRAN to po włosku ZAFFERANO
Na pewno świetne szkoda tylkoże w polsce nie mamy takiego dostepu do świeżych jarzyn o tej porze roku.
OdpowiedzUsuńA czego nie masz w Polsce ? Brokułu czy pora ?
Usuń