W nawiązaniu do dzisiejszego wpisu na Domu z Kamienia, podaję Wam najlepszy wg mnie przepis na pierniczki:
Składniki:
2 kostki margaryny
0,5 kg cukru
0,5 kg miodu
3 duże lub 4 małe jajka
1/4 szklanki mleka
1 kg mąki (+zapas gdyby było za rzadkie)
proszek do pieczenia w ilości odpowiedniej do 1 kg
2 łyżki kakao
przyprawa do pierników
1 łyżka suchej naturalnej kawy
odrobina kwasku cytrynowego
W garnku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier, studzimy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i wlewamy do przestudzonej masy. Do oddzielnej DUŻEJ misy wsypujemy sypkie składniki, mąkę przesiewamy. Wymieszać żeby wszystko było równomiernie połączone i wlać masę. Mieszać aż masa będzie jednolita. Powinno dać się mieszać łyżką ale ciężko, (jeśli za rzadkie dodać odrobinę mąki). Wstawić na dobę do lodówki (lub dłużej). Piekę w temperaturze 190 stopni jakieś 7-8 minut - zależy jak są grube (to już trzeba indywidualnie sobie wypróbować) - u mnie jak na zdjęciach.
My też jesteśmy już po pierniczkach... :) ...zresztą od Ciebie.
OdpowiedzUsuńKasiu, czy dla mniejszej ilości pierniczków można po prostu użyć połowy z podanych ilości (czyli 1 margaryna, 2 małe jajka itd?) dziękuję
OdpowiedzUsuńAnia
Myślę, że tak, szczerze mowiąc sama w tym roku miałam tak zrobić, ale dobrze, że zrobiłam jednak z całości:))
UsuńKasiu, a co znaczy "proszek do pieczenia w ilości odpowiedniej do 1 kg" ile tego proszku:1 łyżeczka, 1 łyżka??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, codziennie z niecierpliwością czekam na Twój wpis, bardzo lubię Twoje historie i zdjęcia. Pozdrawiam
W Polsce masz takie opakowania na których jest napisane - odpowiednie do 1 kg mąki. chyba 16 g to będzie:)
UsuńOdszukalam Kasiu, Twój przepis na pierniczki sprzed lat, bo już mnie nosiło i musiałam przygotować ciasto. teraz dekoruję, bo bardzo to lubię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:)Mam pytanie dot.kawy. Czy to ma być kawa rozpuszczalna czy taka, jak do ekspresu? pozdrawiam ciepło,
OdpowiedzUsuńM.
Nie nie, żadna rozpuszczalna, tylko prawdziwa!
Usuń