Danie obiadowe musi być proste, jego przygotowanie, nie może zająć dużo czasu i żaden inny kuchenny produkt, nie daje chyba tyle możliwości ile daje ich pasta! Dlatego tak uwielbiam wszelkie makarony. Mogę jeść je codziennie, na obiad i kolację i co ciekawe zawsze będę miała na talerzu coś nowego. Szczerze mówiąc trudno pasty nie kochać. Do przygotowania pysznego dania, potrzeba jedynie tyle czasu, ile zajmuje ugotowanie makaronu.
Oto moja propozycja jednego z ekspresowych obiadów. Minimum składników, maksimum smaku!
Potrzebne będą:
krótki makaron u mnie penne
1 średni por
kawałek słodkiej kremowej gorgonzoli (od Was zależy ile jej dodacie - kwestia gustu, u mnie była to gorgonzola kremowa z dodatkiem mascarpone)
oliwa, sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. W między czasie kroimy w cienkie półplasterki por i podsmażamy na oliwie na wolnym ogniu, aż zmięknie. Podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu, tak by nie był suchy i na koniec dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę. Mieszamy energicznie by się rozpuściła i utworzyła kremowy sos. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody z makaronu.
Odcedzamy makaron wykładamy do rondla z sosem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Z solą bądźcie ostrożni (gorgonzola jest już słona i słona też była woda z gotowania makaronu!).
Łatwość wykonania, ekonomiczność i smak wprostproporcjonalne!
POR to po włosku PORRO
A jak gorgonzola dostępna nie jest słodka tylko słona (a o dodatku Mascarpone kremowości to już w ogóle zapomnij) to co mam zrobić Myślisz że wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńPiotrek
Wyjdzie wyjdzie:) Dodaj jej mniej, żeby sos nie był zbyt ostry w smaku. albo zwyczajnie dodaj łyżkę mascarpone dla przełamania:)
Usuńok dzięki
OdpowiedzUsuń