VERTICAL

niedziela, 26 stycznia 2020

Kalafiorowa "biedna zupa"


Pamiętacie moją "biedną zupę"? 
Wiem, że wśród Czytelników ma ona liczne grono wielbicieli. Sama muszę przyznać, że też ją uwielbiam za smak, prostotę i ekonomiczność. Dziś natomiast dla odmiany mam dla Was inną jej wersję - oto przepyszna kalafiorowa biedna zupa. 


Potrzebne są:
1 spory kalafior
1 gruby por
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
oliwa
bulion warzywny
Do podania: grzanki, parmezan, czy co kto lubi.


Wszystkie warzywa myjemy dokładnie, co trzeba czyścimy, obieramy i kroimy na mniej więcej równe cząstki. Kilka talarków pora odkładamy na później do dekoracji. 
Następnie w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ząbek czosnku w całości. Kiedy ten lekko się obrumieni dodajemy wszystkie pozostałe warzywa. Przesmażamy je razem często mieszając przez kilka minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 
Na koniec doprawiamy jeśli trzeba solą, pieprzem i miksujemy na jednolity krem. 
Przesmażamy jeszcze delikatnie odłożonego na potem pora i dekorujemy nim porcje zupy. 


I tyle całej pracy - u nas zupę gotował Mikołaj. Jej przygotowanie jest tak proste, że można zadanie zlecić dużo młodszym dzieciom. Jeśli lubicie kalafiora i moją klasyczną biedną zupę, gwarantuję, że zakochacie się i w tym przepisie.  
Doskonały smak, niski budżet, prostota wykonania - czego chcieć więcej? Buon appetito! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.