Pamiętacie moją "biedną zupę"?
Wiem, że wśród Czytelników ma ona liczne grono wielbicieli. Sama muszę przyznać, że też ją uwielbiam za smak, prostotę i ekonomiczność. Dziś natomiast dla odmiany mam dla Was inną jej wersję - oto przepyszna kalafiorowa biedna zupa.
Potrzebne są:
1 spory kalafior
1 gruby por
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
oliwa
bulion warzywny
Do podania: grzanki, parmezan, czy co kto lubi.
Wszystkie warzywa myjemy dokładnie, co trzeba czyścimy, obieramy i kroimy na mniej więcej równe cząstki. Kilka talarków pora odkładamy na później do dekoracji.
Następnie w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ząbek czosnku w całości. Kiedy ten lekko się obrumieni dodajemy wszystkie pozostałe warzywa. Przesmażamy je razem często mieszając przez kilka minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
Na koniec doprawiamy jeśli trzeba solą, pieprzem i miksujemy na jednolity krem.
Przesmażamy jeszcze delikatnie odłożonego na potem pora i dekorujemy nim porcje zupy.
I tyle całej pracy - u nas zupę gotował Mikołaj. Jej przygotowanie jest tak proste, że można zadanie zlecić dużo młodszym dzieciom. Jeśli lubicie kalafiora i moją klasyczną biedną zupę, gwarantuję, że zakochacie się i w tym przepisie.
Doskonały smak, niski budżet, prostota wykonania - czego chcieć więcej? Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz