VERTICAL

niedziela, 22 marca 2020

Drożdżowe oponki z dodatkiem ricotty


Zapach ciasta drożdżowego to jeden z najmilszych kuchennych zapachów. To taki zapach ciepła, domu, bezpieczeństwa. Takie ukojenie, którego nam teraz potrzeba. A zatem znów bez dłuższych wstępów zapraszam Was do zagniatania i smakowania! Oto drożdżowe oponki z dodatkiem ricotty. Pulchniutkie, pachnące pomarańczami, idealne jako włoskie śniadanie. 


Potrzebne są:
pół kilo mąki (najlepiej pół na pół mąka 00 i manitoba)
50 g masła
100 g cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
12 g świeżych drożdży
2 jajka
125 g ricotty
120 ml mleka
cukier puder do posypania


Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy również: jajka, masło pokrojone na kawałeczki, cukier, skórkę z pomarańczy i ricottę. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z łyżeczką cukru. Następnie wlewamy mleko z drożdżami do pozostałych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być wyrabiane dosyć długo - najlepiej 15 minut. 


Następnie wyrobione ciasto oprószamy lekko mąką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu - niech wyrasta przez około 2 - 3 godziny. 
Po tym czasie bierzecie stolnicę, wysypujecie na nią troszkę mąki, wartą umączyć też ręce, bo ciasto może się odrobinę lepić i rozwałkowujecie je na placek o grubości 1 cm. Większa szklanka posłuży nam do wykrojenia kółek, a mały kieliszek do wykrojenia otworów - jak wyglądają oponki wszyscy wiedzą!


Układamy oponki na blaszce posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na pół godziny, a nawet lepiej na całą godzinę do wyrastania - czasu teraz nam raczej nie brakuje! Pieczemy oponki w piecu nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia. Posypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe! Najlepsze są tego samego dnia, warto więc zagnieść ciasto jak najwcześniej!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.