Dopadła mnie nie tylko kulinarna wena twórcza, ale też cukiniomania! Wszystko dlatego, że cukinię z ogródka jemy teraz w ilościach przemysłowych, a to uruchomiło moją kreatywność, bo ileż można jeść makaron z cukinią, risotto z cukinią czy tartę - nawet jeśli pyszne są jak nie wiem co. Po wczorajszym hicie jakim były faszerowane kwiaty cukinii, które Mario przez cały wieczór komplementował, w piątek przyszedł czas na letnią cukiniową zupę, która bez dwóch zdań wchodzi do naszego letniego menu jako sztandarowe danie!
Po pierwsze dlatego, że smakuje doskonale, jest lekka, szybko się robi i do tego prawie wszystkie składniki mamy w ogródku.
Potrzebne są:
3 młode cukinie
kilka słodkich pomidorków (najlepiej datterini)
1 młoda cebulka
kilka listków bazylii
oliwa, sól, pieprz
parmezan lub pecorino
woda
drobniutki makaron
Cukinię ścieramy na grubej tarce. W garnku w którym będziemy gotować zupę najpierw podsmażamy na oliwie posiekaną cebulkę i pokrojone pomidorki. Po kilku minutach dodajemy startą cukinię - mieszamy często tak, by smaki się połączyły, a następnie zalewamy gorącą wodą ciut więcej niż tylko by przykryć cukinię (pamiętajcie, że jeszcze dojdzie makaron!). Gotujemy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy makaron. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy garść poszarpanych listów bazylii i dwie łyżki startego parmezanu.
Podajemy udekorowane jeszcze świeżą bazylią i odrobiną parmezanu. Najlepiej smakuje nie bardzo gorąca. Pamiętajcie też, by po dodaniu makaronu nie gotować zupy zbyt długo. Makaron powinien pozostać al dente. Zupę robi się w mig, jest zdrowa, pożywna i smakuje wspaniale!
Ps. J. uda się nawet Tobie!
Czy mozna ubogacic zupe gotujac ja np.na bulionie warzywnym lub kurzym?
OdpowiedzUsuńMożna!:)
UsuńWygląda dobrze do zrobienia w weekend
OdpowiedzUsuńPiotrek
Pyszna letnia zupa i w dodatku dzieci ją lubią. Moja ulubiona wersja cukiniowej - bo czuć smak cukini wreszcie. Jeśli ugotujecie na bulionie, to smak cukini będzie dużo mniej wyczuwalny. Wiem co mówię, testowalam cale lato. Pyszna, zdrowa i szybka: idealna dla Matki Polki, dziękuję Pani Kasiu :)
OdpowiedzUsuńAnia
Bardzo mi miło:) Cieszę się, że przepis się podoba. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńGotowałam ją, kiedy było ciepło, a dziś ugotuję ją, kiedy jest zimno :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, gotuję ją często w sezonie , kiedy jest dużo cukinii do ogarnięcia. Dodaję często też ziemniaczki. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuń