VERTICAL

piątek, 26 czerwca 2020

Letnia zupa z cukinii

Letnia zupa z cukinii - kuchnia w kamiennym domu blog

Dopadła mnie nie tylko kulinarna wena twórcza, ale też cukiniomania! Wszystko dlatego, że cukinię z ogródka jemy teraz w ilościach przemysłowych, a to uruchomiło moją kreatywność, bo ileż można jeść makaron z cukinią, risotto z cukinią czy tartę - nawet jeśli pyszne są jak nie wiem co. Po wczorajszym hicie jakim były faszerowane kwiaty cukinii, które Mario przez cały wieczór komplementował, w piątek przyszedł czas na letnią cukiniową zupę, która bez dwóch zdań wchodzi do naszego letniego menu jako sztandarowe danie!
Po pierwsze dlatego, że smakuje doskonale, jest lekka, szybko się robi i do tego prawie wszystkie składniki mamy w ogródku. 


Potrzebne są: 
3 młode cukinie 
kilka słodkich pomidorków (najlepiej datterini)
1 młoda cebulka
kilka listków bazylii
oliwa, sól, pieprz
parmezan lub pecorino
woda
drobniutki makaron


Cukinię ścieramy na grubej tarce. W garnku w którym będziemy gotować zupę najpierw podsmażamy na oliwie posiekaną cebulkę i pokrojone pomidorki. Po kilku minutach dodajemy startą cukinię - mieszamy często tak, by smaki się połączyły, a następnie zalewamy gorącą wodą ciut więcej niż tylko by przykryć cukinię (pamiętajcie, że jeszcze dojdzie makaron!). Gotujemy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy makaron. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy garść poszarpanych listów bazylii i dwie łyżki startego parmezanu. 

Letnia zupa z cukinii - kuchnia w kamiennym domu blog

Podajemy udekorowane jeszcze świeżą bazylią i odrobiną parmezanu. Najlepiej smakuje nie bardzo gorąca. Pamiętajcie też, by po dodaniu makaronu nie gotować zupy zbyt długo. Makaron powinien pozostać al dente. Zupę robi się w mig, jest zdrowa, pożywna i smakuje wspaniale!

Ps. J. uda się nawet Tobie!

6 komentarzy:

  1. Czy mozna ubogacic zupe gotujac ja np.na bulionie warzywnym lub kurzym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda dobrze do zrobienia w weekend
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna letnia zupa i w dodatku dzieci ją lubią. Moja ulubiona wersja cukiniowej - bo czuć smak cukini wreszcie. Jeśli ugotujecie na bulionie, to smak cukini będzie dużo mniej wyczuwalny. Wiem co mówię, testowalam cale lato. Pyszna, zdrowa i szybka: idealna dla Matki Polki, dziękuję Pani Kasiu :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Cieszę się, że przepis się podoba. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Gotowałam ją, kiedy było ciepło, a dziś ugotuję ją, kiedy jest zimno :-)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.