VERTICAL

środa, 30 września 2020

Spaghetti z fasolką i pomidorkami

 Spaghetti z zieloną fasolką i pomidorkami

Zakończmy ten miesiąc smakowicie! Dzielę się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych wersji spaghetti. Ja sama bardzo często używam spaghetti integrali (pełnoziarniste), ale to już oczywiście kwestia gustu i preferencji. To danie uwielbiam, bo ma w sobie kilka moich ulubionych smaków: zieloną fasolkę, pomidorki i czerwoną cebulę, a spaghetti czy spaghettini to mój ulubiony rodzaj makaronu. Gdybym mieszkała sama inny kupowałabym od święta. 

Kuchnia w Kamiennym Domu blog

Potrzebne są:
duża garść zielonej fasolki
garść pomidorków (najlepiej jakaś słodka odmiana typu datterini)
średnia czerwona cebula
posiekana natka pietruszki
spaghetti
oliwa, sól, parmezan do podania

Fasolkę wcześniej pokrojoną na drobniejsze części gotujemy w lekko osolonej wodzie - pamiętajcie, żeby wody nie wylać - najlepiej wykorzystać ją do gotowania makaronu.
W tym samym czasie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy na oliwie razem z pomidorkami. Kiedy fasolka będzie al dente, przekładamy ją do cebuli i pomidorów, dodajemy też posiekaną natkę pietruszki, a do wody wrzucamy spaghetti.

Kuchnia w Kamiennym Domu - spaghetti

Kiedy i makaron będzie odpowiednio ugotowany, odcedzamy go i mieszamy z warzywami tak, by wszystkie smaki się połączyły. Podajemy spaghetti posypane startym parmezanem i gotowe!
Buon Appetito!
Na powitanie października dla odmiany będę miała dla Was coś lekko orientalnego. Zaglądajcie do kuchni w domu z kamienia!

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne!!! wczoraj wylądowało na naszym stole :)
    Córka widząc talerz powiedziała: "jakie ładne kolorowe..."
    Dziękuję
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Natka pietruszki do posypania czy na patelni razem z pomidorkami, cebulą i fasolką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiscie! Nie dopisalam. Na patelnie z fasolka! Dziekuje za czujnosc, zaraz poprawie.

      Usuń
  3. Za późno ;) Już posypane po wierzchu natką i spałaszowane. Było pyszne! Czas przeszły. Trzeba spróbować następnym razem wersji z podduszoną natką

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.