Sobotni obiad to teraz okazja do eksperymentowania ze smakami, które nie należą do chłopców ulubionych. Oni na szczęście jedzą wszystko i nie marudzą, ale jednak mają swoje preferencje i fenkuł nie jest przez nich szczególnie kochany.
Ja natomiast fenkuł uwielbiam i w wersji duszonej i pieczonej i ze spaghetti, a dziś przygotowując obiad dla samej siebie, postanowiłam zaserwować sobie koper włoski w nowym wydaniu. Oto przed wami lekkie i aromatyczne cytrynowe risotto z fenkułem!
Potrzebne są:
1 fenkuł
1 szalotka
skórka z jednej cytryny
ryż do risotto
bulion warzywny
parmezan
oliwa, sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy bulion - ja nie miałam dziś zbyt wiele czasu, więc bulion z kostki. W rondlu o grubym dnie podsmażamy posiekaną drobno cebulkę. Po kilku minutach podlewamy ją odrobiną bulionu, aby dobrze zmiękła, ale się nie przypaliła. Następnie dodajemy fenkuł pokrojony dosyć drobno. Zostawiamy odrobinę zielonych piórek - te dodamy na końcu.
Znów kilka minut podsmażamy i podlewamy bulionem.
Kiedy fenkuł będzie prawie al dente wsypujemy ryż i mieszamy dokładnie. Podlewamy bulionem i tak dalej jak przy każdym risotto w miarę potrzeby cały czas bulion uzupełniamy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane zielone piórka kopru i otartą skórkę z cytryny. Dosypujemy kilka łyżek parmezanu, doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut.
Cytrynowe risotto z fenkułem pięknie pachnie, ma świeży i delikatny smak, a do tego jest zdrowe i leciutkie. Smacznego!
Pyszne szczególnie z szalotkami zrobionymi jak borretane
OdpowiedzUsuńPiotrek
No i na końcu dodałbym jeszcze łyżkę soku z cytryny będzie trochę lżejsze :)
OdpowiedzUsuńNowa większa kuchnia nowe inspiracje ;)
Piotrek