Tym przepisem mówię "dzień dobry luty w Kuchni w Kamiennym Domu" i zaraz na wstępie zaznaczam, że nie biorę odpowiedzialności za dodatkowe kilogramy, fałdki, nieopamiętanie się w obżarstwie. To ciasto jest tak dobre, że niestety wszystko to Wam grozi!
Ale z drugiej strony... Czym byłoby życie bez słodyczy? A już życie w lutym, kiedy zima za oknem, kiedy karnawał w toku... Bez słodyczy? To się nie godzi!
Grzeszcie więc razem ze mną - oto przed Wami kruche ciasto z nadzieniem z mascarpone i czekolady.
Potrzebne są:
na ciasto:
400 g mąki
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
na krem:
500g mascarpone
2 łyżki ulubionego likieru (który dobrze komponuje się z czekoladą)
30 g cukru pudru,
1 jajko
czekolada też wedle uznania (u mnie gotowe gorzkie groszki)
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i rozcieramy wszystko na piasek. Następnie dodajemy jajko i dalej rozgniatamy. NIE powinno być jak plastelina zlepione w jedną kulę, tylko być raczej w grudkach.
Odstawiamy ciasto do lodówki i zabieramy się za krem.
Do przygotowania kremu możecie użyć miksera, ale wystarczy też rózga. Ja jestem trochę leniwa - im mniej klamotów do mycia tym lepiej. Mieszamy razem na jednolity krem mascarpone, jajko, cukier puder i likier. Powinna powstać jednolita masa.
Następnie wyciągamy kruche ciasto i około 2/3 wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - u mnie forma prostokątna 20/30 cm. Ugniatacie dokładnie dno, tak żeby nie było dziur i przekładacie krem. Rozprowadzacie równo, ale nie do samych brzegów (zdjęcie) i na wierzchu posypujecie czekoladą.
Wykańczacie pozostałym ciastem tworząc z niego "kruszonkę" rozsypaną na kremie - zdjęcie:
Ciasto pieczecie około 40 - 45 minut w 180 stopniach. Następnie zostawiacie do przestudzenia, a potem to już rozpusta nie do opamiętania się! Dobrego karnawału!
Kasiu ciasto było przepyszne Dziękuję za przepis Dzisiaj upiekłam drugie ale dałam jabłka i też jest przepyszne Alicja
OdpowiedzUsuńDzisiaj upieklam ciasto i bylo pyszne ,dziekuje z przepis.Aga T
OdpowiedzUsuńUpiekę na najbliższą niedzielę, bo nie ulega wątpliwości, że jest pyszne!
OdpowiedzUsuńja piekłam już kilka razy z... jagodami. naprawdę świetna alternatywa do czekoladowych groszków, polecam!
OdpowiedzUsuń