VERTICAL

niedziela, 7 lutego 2021

Kruche ciasto z nadzieniem z mascarpone i czekoladą

 

Tym przepisem mówię "dzień dobry luty w Kuchni w Kamiennym Domu" i zaraz na wstępie zaznaczam, że nie biorę odpowiedzialności za dodatkowe kilogramy, fałdki, nieopamiętanie się w obżarstwie. To ciasto jest tak dobre, że niestety wszystko to Wam grozi!
Ale z drugiej strony... Czym byłoby życie bez słodyczy? A już życie w lutym, kiedy zima za oknem, kiedy karnawał w toku... Bez słodyczy? To się nie godzi!
Grzeszcie więc razem ze mną - oto przed Wami kruche ciasto z nadzieniem z mascarpone i czekolady. 

Kuchnia w Kamiennym Domu

Potrzebne są:
na ciasto: 
400 g mąki
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła

na krem:
500g mascarpone
2 łyżki ulubionego likieru (który dobrze komponuje się z czekoladą)
30 g cukru pudru, 
1 jajko
czekolada też wedle uznania (u mnie gotowe gorzkie groszki)

Kuchnia w Kamiennym Domu

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i rozcieramy wszystko na piasek. Następnie dodajemy jajko i dalej rozgniatamy. NIE powinno być jak plastelina zlepione w jedną kulę, tylko być raczej w grudkach. 
Odstawiamy ciasto do lodówki i zabieramy się za krem.


Do przygotowania kremu możecie użyć miksera, ale wystarczy też rózga. Ja jestem trochę leniwa - im mniej klamotów do mycia tym lepiej. Mieszamy razem na jednolity krem mascarpone, jajko, cukier puder i likier. Powinna powstać jednolita masa. 
Następnie wyciągamy kruche ciasto i około 2/3 wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - u mnie forma prostokątna 20/30 cm. Ugniatacie dokładnie dno, tak żeby nie było dziur i przekładacie krem. Rozprowadzacie równo, ale nie do samych brzegów (zdjęcie) i na wierzchu posypujecie czekoladą. 

  Kuchnia w Kamiennym Domu

Wykańczacie pozostałym ciastem tworząc z niego "kruszonkę" rozsypaną na kremie - zdjęcie:

 

Ciasto pieczecie około 40 - 45 minut w 180 stopniach. Następnie zostawiacie do przestudzenia, a potem to już rozpusta nie do opamiętania się! Dobrego karnawału!

Kuchnia w Kamiennym Domu - kruche ciasto z mascarpone

4 komentarze:

  1. Kasiu ciasto było przepyszne Dziękuję za przepis Dzisiaj upiekłam drugie ale dałam jabłka i też jest przepyszne Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj upieklam ciasto i bylo pyszne ,dziekuje z przepis.Aga T

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekę na najbliższą niedzielę, bo nie ulega wątpliwości, że jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja piekłam już kilka razy z... jagodami. naprawdę świetna alternatywa do czekoladowych groszków, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.